Μόλις ξεκίνησες με τους κολλητούς σου μια μπάντα. Μπράβο! Αυτό από μόνο του είναι εκπληκτικό.
Χωρίς να το καταλάβεις μόλις ξεκίνησες τη σημαντικότερη περιπέτεια της ζωής σου που είτε θα σε οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις είτε θα καταλήξει να είναι η όμορφη ανάμνηση μιας εποχής που τα πράγματα έμοιαζαν πιο απλά και ελεύθερα. Αυτό εδώ είναι ένα βασικό guideline για εσένα που θες να ρίξεις μια ματιά σε όσα σου επιφυλάσσει το μέλλον και θες να προσπαθήσεις να κάνεις πραγματικότητα το 1ο σενάριο.
Η επιτυχία δεν είναι τυχαία υπόθεση. Είναι θέμα υπομονής, επιμονής και σκληρής δουλειάς.
Πριν πάμε παρακάτω αξίζει να δούμε τα 2 κύρια μονοπάτια που μπορείς να ακολουθήσεις στην ενασχόλησή σου με τη μουσική:
- Μπάντα; ένας συντονίζει την ομάδα, οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά και τα μέλη συνεργάζονται για να προχωρήσουν ο ένας τον άλλον. Προυποθέτει συνεχή διάλογο και πολύ μεγάλη συνοχή.
- Band Project; τις αποφάσεις τις λαμβάνει ένα άτομο, το οποίο έχει όλες τις ευθύνες, υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Προυποθέτει το άτομο να έχει κάνει σωστή επιλογή συνεργατών, να εμπνέει το σεβασμό στους συνεργάτες του και το project να είναι τέτοιο που να δημιουργεί κίνητρα παραμονής των συνεργατών σε αυτό.

Schooldrivers – Christmas In Athens
Επιτυχία Σε Μια Μπάντα
Ειδικά σε ότι αφορά στις μπάντες η επιτυχία σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πόσο καλά δουλεύει η ομάδα και πόσο μοιράζονται οι ρόλοι. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά: μπάντα ίσον ομάδα.
Σε όλες τις ομάδες πάντα υπάρχει κάποιος που επιφορτίζεται με περισσότερες υποχρεώσεις από όλους τους άλλους για τον κοινό σκοπό. Αυτός ο άνθρωπος δικαιωματικά είναι και ο band leader – ο επικεφαλής δηλαδή της μπάντας. Έχει ρόλο συντονιστή, οργανωτή και πολλές φορές και εκπροσώπου ως προς 3ους.
Φυσικά, παρότι συνηθίζεται (ή κρίνεται αναγκαίο από τις συνθήκες) το να επιφορτίζεται ο band leader ΚΑΙ την εκπροσώπηση της μπάντας μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι.
Όσο πιο μέσα δουλεύεις σε ένα project τόσο λιγότερο ικανός είσαι να δεις τις αδυναμίες του με τον ίδιο τρόπο που θα τις έβλεπε κάποιος 3ος παρατηρητής.
Είναι καλύτερο να βρεις ένα manager ή κάποιος άλλος από τη μπάντα να επιφορτιστεί το ρόλο της εκπροσώπησης ώστε και η δουλειά αλλά και οι ευθύνες να μοιράζονται.
Επιτυχία Σε Ένα Band Project
Υπάρχει μια γενικά λανθασμένη εντύπωση ότι ένα επιτυχημένο band project έχει να κάνει με το βαθμό της προσπάθειας που θα καταβάλει ο project leader, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη για την κατεύθυνσή του.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση – ένα band project δεν σημαίνει solo καλλιτέχνης με session μουσικούς.
Όντας το υβρίδιο μεταξύ μπάντας και solo artist, το band project για να πετύχει χρειάζεται την ενεργό στάση των συνεργατών του project leader. Η συζήτηση μέχρι την απόφαση που θα λάβει ο project leader και οι άμεσες ενέργειες που την ακολουθούν είναι βασικό κομμάτι και εδώ, και λειτουργεί διορθωτικά ή ενισχυτικά στην πορεία ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του project.
Ένα καλό παράδειγμα Band Project by the way είναι οι Deejay Nic The Band οι οποίοι παίζουν σήμερα για όσους βρίσκεστε Αθήνα εδώ.
Τα 7 Σημεία Της Επιτυχίας
- ΠΡΟΙΟΝ: Είναι το τραγούδι σου. Ο δίσκος σου. Το νέο σου βιντεοκλιπ. Πρέπει να είναι όσο καλύτερο και ειλικρινές γίνεται. Να ταιριάζει με την εικόνα που προβάλεις και να μην υποκρίνεσαι.
- ΤΑΛΕΝΤΟ: Είσαι εσύ. Πόσο καλός συνθέτης, στιχουργός, μουσικός είσαι και πόσο βελτιώνεσαι χρόνο με το χρόνο.
- ΧΡΗΜΑ: Παρότι δεν είναι η βάση για να πετύχεις το να έχεις τη δυνατότητα να επενδύσεις στον εαυτό σου μπορεί να είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας. Είναι πλάνη πάντως ότι χρειάζεσαι μόνο αυτό για να τα καταφέρεις.
- ΧΡΟΝΟΣ: Είναι ο χρόνος που διαθέτεις στο συγκρότημα, από την πρόβα και το live μέχρι και το να φτιάχνεις αφίσσες, γραφικά, βίντεο, να γράφεις άρθρα :), να κρατάς το ταμείο, να κλείνεις live, να στέλνεις δελτία τύπου, να βγαίνεις έξω για να γνωρίσεις κόσμο, να ασχολείσαι με τη σκηνή σου.
- ΤΟΠΟΣ: Είναι το μέρος που είσαι ή η αγορά που απευθύνεσαι. Μην περιμένεις να έχεις τα ίδια αποτελέσματα όντας αγγλόφωνη μπάντα όταν μένεις στα Πατήσια και όχι στο SOHO του Λονδίνου. Κάποιος που θέλει να γίνει top χρηματιστής πηγαίνει να πιάσει δουλειά στη Wall Street, όχι στη Σοφοκλέους.
- ΤΥΧΗ: Χρειάζεται και αυτό.
- ΣΤΟΧΟΣ: Οι πετυχημένες μπάντες οργανώνουν τους στόχους τους 1 ή περισσότερες φορές μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, θέτοντας ένα μεγάλο στόχο έτους και μικρότερους στόχους που τους οδηγούν στον τελικό σκοπό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεξάρτητων συγκροτημάτων βασίζουν την επιτυχία της καριέρας τους κυρίως στον παράγοντα τύχη. Απογοητευτικό ε?
Να μια μπάντα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη – παρότι έχει αρκετή και από αυτή.
https://youtu.be/_tuY780HnJE
FAQ
Τι κάνει κάποιος που θέλει να ακολουθήσει μια ΣΟΒΑΡΗ καρριέρα σε αυτό που κάνει
Προσπαθεί να βελτιώσει στο μέγιστο δυνητικό βαθμό τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιτυχία του – εν προκειμένω τα 7 σημεία.
Μπορείς να βασίσεις μια επιτυχημένη καριέρα χωρίς να στηριχθείς στα 7 σημεία?
Κατά τη γνώμη μου όχι. Οι αναλογίες μπορεί να διαφέρουν αλλά όλες οι επιτυχημένες μπάντες ή band projects βασιζονται στο συνδυασμό των 7 παραπάνω βασικών σημείων για να τα καταφέρουν.
Kay Darens – MMR2- Shot on Second Skin Club | 19/03/2016
Photos by LensMan-Nick, Of Steel And Light.., Αριάδν Πτ. / MMRFest Content Archive Pool.
Μα αν έχεις αρκετά χρήματα σε τι χρειάζεσαι τα άλλα 6 σημεία?
Αν η επιτυχία στη μουσική ήταν συνδεδεμένη μόνο με τα χρήματα τότε άνθρωποι όπως ο Psy θα έπρεπε να είναι μόνιμο νούμερο 1. Επειδή μιλάμε για μπάντες και band projects που ξεκινούν ανεξάρτητα είναι καλό να αντιληφθούμε ότι το χρήμα από μόνο του μπορεί να σε φτάσει στα αυτιά περισσότερων ανθρώπων, η παραμονή σου όμως στα charts και το πόσο αποδεκτός θα είσαι στην πορεία του χρόνου έχει να κάνει με το ίδιο το προιόν σου, και αυτό προυποθέτει λίγο ή πολύ και όλα τα υπόλοιπα σημεία.
Πρέπει σε όλους τους παράγοντες να είσαι το ίδιο καλός για να επιτύχεις?
Πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο αλλά η στόχευση και η συνδυαστική σχέση των παραγόντων είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να έχεις πολύ χρήμα αλλά να το ξοδέψεις σε λάθος πράγματα, να διαθέτεις χρόνο για τη βελτίωσή σου ή σε γνωριμίες αλλά να μην είσαι στο σωστό τόπο και να μην έχεις τύχη, ή να έχεις τύχη και ευκαιρίες αλλά όχι χρήμα για να τις τρέξεις κτλ.
Αν είναι τόσο δύσκολο γιατί αξίζει να το κυνηγήσεις?
Γιατί αυτό θες να κάνεις στη ζωή σου.
Μα δεν έχω χρόνο γιατί έχω πρωινή δουλειά και δεν θα έχω ποτέ αρκετό…
Δεν είσαι μόνος σου σε μια μπάντα. Εκεί που εσύ αδυνατείς μπορεί κάποιος άλλος να μπορεί να ανταπεξέλθει.
- Αν δεν έχεις χρόνο προσπάθησε να εξισσοροπήσεις το πρόβλημα που δημιουργείς στους άλλους διαθέτωντας περισσότερα χρήματα από την δουλειά που έχεις ήδη.
- Αν δεν έχεις χρήματα προσπάθησε να δώσεις περισσότερο από το χρόνο σου.

Schooldrivers – Photo by Nikos Pavlou Photography
Μα δεν μου φτάνουν τα χρήματα για να διαθέσω και σε ένα κοινό σκοπό… Ίσα και μεταβίας φτάνουν για τα προς το ζήν.
Εδώ πρέπει να σκεφτείς ποια είναι η 1η σου προτεραιότητα. Είναι η μπάντα ή η δουλειά σου και η προσωπική σου ευημερία? Όλα είναι θέμα απόφασης και ρίσκου που προτίθεσαι να πάρεις για να πετύχεις σε κάτι που εντέλει εσύ επέλεξες να είσαι μέρος.
Μα πραγματικά δεν φτάνουν τα χρήματα και όλη μέρα δουλεύω. Δεν προλαβαίνω τίποτα να κάνω.
Και τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό? Που θες να βρίσκεσαι σε 3-5 χρόνια από τώρα? Αν το πλάνο σου είναι απλά να επιβιώσεις στη «δύσκολη εποχή που περνάμε» τότε μάλλον σε 5 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο που συζητάμε σήμερα κάνοντας κάτι που *υποτίθεται* σου αρέσει λιγότερο από το να γράφεις και να παίζεις τη μουσική σου. Στη χειρότερη θα έχεις αποκτήσει γυναίκα/άντρα και παιδιά και μάλλον οι δικές σου φιλοδοξίες θα έχουν περάσει στο στάδιο μιας μακρινής ανάμνησης που θα μπορούσε να είχε γίνει αλλά…
Στη φωτογραφία οι Underhill West, μια μπαντάρα από Ξάνθη που παρότι η πόλη τους δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες έχουν επιλέξει να κυνηγάνε το όνειρό τους με φουλ συγκέντρωση.

Underhill West – Ξάνθη
Ας πούμε ότι βρίσκω χρόνο κόβοντας από τον ύπνο μου – τι μπορώ να κάνω?
- Μείωσε το χρόνο που αφιερώνεις στο Facebook για άσχετα πράγματα.
- Απέρριψε την πρόταση του κολλητού σου για έξοδο το ΣΚ.
- Αφαίρεσε από το λεξιλόγιό σου λέξεις όπως «είμαι κουρασμένος”,”βαριέμαι”,”δεν προλαβαίνω”.
- Εκμεταλλεύσου κάθε μικρή στιγμή που εμφανίζεται για το σκοπό σου. Ακόμη και ένα μικρό «διάλλειμα» στη δουλειά είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ.
- Δεν αρκεί να λες ότι σου αρέσει αυτό που κάνεις και θες να το κάνεις. Πρέπει να ξεκινήσεις να το ΚΑΝΕΙΣ και ΣΙΓΟΥΡΑ θα ανακαλύψεις ότι έχεις γίνει αυτό που ήθελες.
Αν μας ρωτούσες πριν μερικά χρόνια πως είναι να παίζεις μπροστά σε 120.000 άτομα μάλλον θα ήταν δύσκολο να μην γελάσουμε έστω και με την ερώτηση. Καμιά φορά αρκεί να επιμένεις εκεί που όλοι οι άλλοι σταματούν.
Μα έχω προσπαθήσει πολύ και όλο αποτυγχάνω… Δεν έχω τύχη…
Αυτό ίσως το βλέπεις μόνο εσύ. Οι άλλοι έξω βλέπουν έναν ανθρώπινο πυρηνικό αντιδραστήρα πού αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτέλεσμα (ή έχει φέρει ήδη πολλά μικρά που συνθέτουν ένα μεγάλο) και αυτό ωθεί τους ανθρώπους να αρχίσουν να σε υπολογίζουν, να σε σέβονται και να σε βάζουν στην καθημερινή τους κουβέντα. Η φήμη φέρνει μεγαλύτερες ευκαιρίες και υπολογίσιμους συνεργάτες. Αν μπορείς να τις διακρίνεις θα μπορέσεις από αυτές τις ευκαιρίες και τη διαχείριση της φήμης σου (reputation management) να φέρεις πραγματικό αποτέλεσμα στη μπάντα και τον εαυτό σου.
Εντάξει καλά τα λόγια αλλά…
Συμφωνώ!
- Σταμάτα να διατηρείς αρνητική στάση και κάνε κάτι.
- Πάρε ένα τηλέφωνο αυτό το μαγαζί που ήθελες πάντα να παίξεις.
- Στείλε ένα e-mail ή ένα ειλικρινές μήνυμα σε κάποιον που σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις (ίσως αυτόν που γράφει αυτό το άρθρο γιατί όχι).
- Πήγαινε απόψε το βράδυ στο live μιας άλλης μπάντας. Στηριξε με την παρουσία σου για να σε στηρίξουν.
Με το να κάθεσαι σπίτι και να κλαίς τη μοίρα σου για το ότι δεν έχεις χρόνο, δεν έχεις λεφτά, δεν έχεις διάθεση, όλα είναι στημένα, είσαι κουρασμένη/ος, τι καταφέρνεις?
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει… έλεγαν οι παλαιοί και αυτή είναι μια διαχρονική πραγματικότητα.
Οι 2 Όψεις
Αν βρίσκετε τον εαυτό σας στις ερωτήσεις, αλλάξτε τώρα για καλό δικό σας και της μπάντας σας. Από την άλλην, αν τον βρίσκετε στις απαντήσεις κάντε μια αξιολόγηση της συνεργασίας σας με τα άλλα μέλη.
Καμιά φορά η λύση σε μια προβληματική συνεργασία είναι να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Βρείτε like minders και εν είδη στίχου:
Πηγαίνετε τον εαυτό σας εκεί που ΘΕΛΕΙ να πάει. Η ζωή σας είναι μία και σε αυτήν το ΟΧΙ κάποιου άλλου δε χωράει.
You might also like
More from All Greek To Me
Έλληνας Ως Τρόπος Σκέψης?
"Όλοι όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα Έλληνες". Ήμουν δεν ήμουν 10 χρονών όταν άκουσα για 1η φορά αυτή …
Τι Σημαίνει Να Είσαι Μουσικός Στο Manchester?
Ένας μήνας στο Manchester μου είναι ήδη αρκετός για να καταλάβω γιατί οι μπάντες εδώ έχουν πράγματι ελπίδα να αποκτήσουν …